Naturalna siła oddziaływania

Ocet jabłkowy zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych. Należy tu wspomnieć choćby o istotnych dla zdrowia składnikach mineralnych, jak również aminokwasach, biorących udział we wszystkich procesach życiowych.

 W occie jabłkowym  kryje się między innymi 20 związków mineralnych i pierwiastków śladowych, a także kwasy: mlekowy, cytrynowy, octowy i propionowy. Również cały szereg enzymów i aminokwasów, a także składniki balastowe, pektyna i bioflawonoidy. Związki te rozszerzają naczynia krwionośnie, usprawniając tym samym ukrwienie wszystkich organów. Ich oddziaływanie umożliwia leczenie żylaków i hemoroidów. Ponadto Ponadto obecności flawonoidów organizm lepiej przyswaja witaminę C.

Natomiast kolejny składnik – pektyna, obniża poziom cholesterolu i zapobiega powstawaniu przedwczesnych zmian miażdżycowych, nie dopuszczając do odkładania się wapnia w ściankach tętnic.

W skład octu jabłkowego wchodzi również prawdziwy szlagier ostatnich lat – beta-karoten. Związek ten chroni skutecznie przed oddziaływaniem wolnych rodników, które wraz z postępującym zanieczyszczeniem środowiska w coraz większym stopniu występują w ludzkich organizmach, atakując komórki. Obciążenie wolnymi rodnikami jest przyczyną przedwczesnego starzenia się, chorób serca, zaburzeń immunologicznych, zaćmy, a nawet schorzeń nowotworowych.

Ocet jabłkowy zawiera potas, którego niedobór objawia się fizycznym i psychicznym wyczerpaniem, zaburzeniami pamięci, wiotczeniem mięśni, brakiem apetytu jak również zaburzeniami czynności serca.

Ocet jabłkowy zawiera także następujące i nieodzowne dla życia składniki: chlor, żelazo, fluor, potas, wapń, miedź, magnez, sód, fosfor, siarkę, krzem. Witaminy: A1, B1, B2, B6, C, E, P oraz prowitaminę beta-karoten.

Każdy ze składników octu jabłkowego jest sam w sobie nieodzowny. Jednak najistotniejszym, niepowtarzalnym czynnikiem jest współdziałanie ich między sobą, jak również współdziałanie ze związkami innego pochodzenia, częściowo wytwarzanymi przez sam organizm.

 

 

Ocet jabłkowy wpływa na urodę – o tym wiedziała już Kleopatra. Egipska królowa ceniła go jako skuteczny napój, dzięki któremu uzyskiwała gładką, jędrną i świeżo wyglądającą cerę. Ocet jabłkowy  pobudza czynności skóry i poprawia jej ukrwienie. Jest więc idealnym środkiem pielęgnującym. Ponadto ma taki sam odczyn pH jak zdrowa skóra – mianowicie 5,5.

Z uwagi na odczyn pH powinniśmy unikać silnie zasadowych środków. Odczyn zasadowy niszczy bowiem naturalny, kwaśny płaszcz ochronny skóry. Zamiast nich warto wziąć kąpiel z dodatkiem octu jabłkowego lub przetrzeć skórę octem rozcieńczonym wodą. Po takim zabiegu skóra jest miększa w dotyku i lekko zaróżowiona.

Ocet jabłkowy przyjmowany wewnętrznie jest również dla urody bardzo szlachetnym specyfikiem. Wspiera nie tylko przemianę materii i trawienie, ale także zaopatruje również cały organizm w ważne dla życia witaminy i związki mineralne, na przykład w potas. Brak potasu może spowodować wiotczenie skóry i mięśni, a więc zmarszczki.

Stosowany zewnętrznie do codziennej pielęgnacji twarzy ocet jabłkowy  może dużo zaoferować. Stosując go cera jest gładsza, a skóra staje się staje się jędrniejsza i bardziej napięta.

Jeśli mamy cerę tłustą i zanieczyszczoną jej regularne oczyszczanie jest koniecznością. Stosując ocet jabłkowy w takich przypadkach pobudzamy skórę do wydalania toksyn i odpadów.

Każdego dnia nasze włosy narażone są na słońce, toksyny i nieprawidłową pielęgnację. „Przy pomocy octu jabłkowego możemy dla swych włosów uczynić mniej więcej tyle dobrego, ile dla skóry. Zawiera on wszystkie odpowiedzialne za porost włosów witaminy: H (biotynę), B2, B5 i B6 oraz związki mineralne, względnie pierwiastki śladowe , takie jak: wapń, magnez, żelazo, kobalt, miedź i cynk.”(cyt. Braak, Kuster Ocet jabłkowy)

 

Ocet jabłkowy Ojca Mateusza można używać jako przyprawę do posiłków: sałatek i dań z mięs.

Dzięki swoim właściwościom przyśpiesza i ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, usuwa złogi i wspomaga rozczepianie tłuszczów.

Dzięki temu organizm jest w stanie spalić więcej kalorii i pozbyć się nagromadzonych tłuszczów.

Ocet jabłkowy to świetny dodatek smakowy i prawie bezkaloryczna przyprawa.